תפריט

ארזנו לבד- נפרדים מאריזות הפלסטיק

יש שתי מגירות במטבח שמפחידות אותי. הראשונה- מגירת החטיפים. מה שנקרא- פתחת חטפת.
לפעמים היא נפתחת רק בקשר עין, זה כמה היא מפחידה.

השנייה- המגירה של השקיות. פתחת הותקפת. תיבת פנדורה של שקיות.
מתחרות ביניהן איזו שקית תיבחר מינימום היו מועמדות בטקס מלכת הפלסטיק.
כולן יפות, כולן ממותגות, רק אחת זוכה.  מי? זו שמצליחה להתלבש על פח הזבל כמובן.
 
נשאלת השאלה, אם הן הולכות גם ככה להיזרק לזבל, האם זה לא אבסורד לייצר זבל רק בשביל סטוץ חד פעמי עם שקית?

לא אם תשאלו את ישראל, שמצטיינת מסתבר לא רק במדע, רפואה ומערכות ביטחון מהמתקדמות בעולם, אלא גם נחשבת לאחת משיאניות החד פעמי בעולם! ברכות.

זבת חלב ופלסטיק

בישראל, חוק השקיות שנכנס לתוקף ב2017, אמנם הביא להפחתה של 75% במכירות שקיות הפלסטיק בשלוש השנים האחרונות, אך כנראה שקצת שכחנו מאז, וכבר דווח על קיטון בהפחתה הזו ב2019.

ביחד עם העובדה שלפי התחזית חלקו של הפלסטיק בהרכב הפסולת הולך לגדול מ18% ל 38%(במשקל), אנחנו בהחלט בבעיה.

גם אם נפסיק  להשתמש בשקיות, הפלסטיק ימשיך להיכנס אלינו הביתה ביחד עם כל האריזות של מוצרי הצריכה שאנחנו קונים, ולהישטף לים באלגנטיות ים תיכונית:
כ-70% מהפסולת הצפה בים התיכון לחופי ישראל ובמפרץ אילת מורכבת משקיות ניילון ואריזות מזון מפלסטיק, ובקיצור- כדאי שנזדרז.

 

קטליZטור

בדוח של נילסן מ2015– ציינו 73% מהמילניאלס שהם מוכנים לשלם יותר על מוצרים ססטנביליים, ואילו דור Z מציינים במחקר שהיו מוכנים לשלם 10% יותר על מוצרים ססטנביליים.
האקטיביזם של דור ה z מזרז עסקים ומותגים  לקחת אחריות על ההשלכה הסביבתית של הייצור, ואלו שיפעלו בצורה אותנטית  גם יקבלו את ההזדמנות לפעול בזירה שיכולה להרוויח עבורם את הערך הכי חשוב מול הצרכן- אמון.

איך נראית מגמה צרכנית בהתהוות? פני הדור כפני ההאשטאג.
 זמן לעלות על הקלנועית ולסייר במרחבי הרשת:

האשטאג התחלנו
plasticfreejuly#

ההאשטאג #plasticfreejuly הוא יוזמה של עמותה בשם plasticfree אשר נוסדה באוסטרליה, ופועלת באופן גלובלי לצמצום פלסטיק. המטרה של המיזם הוא לגרום לכל משתתף להפחית 21 ק"ג מהפסולת הביתית, וזה כבר כמה שנים שהוא סוחף מיליונים להשתתף באתגר.

אם אתם לא יכולים להתאפק עד יולי- כנסו לאתר עכשיו ותצטיידו בערכה אונליין למתחילים, שם תקבלו את כל הכלים והטיפים איך לעמוד במשימה. כדור הארץ יודה לכם ואינסטגרם גם, בתנאי שתתייגו כמובן.

ההאשטאג הזה הוא עוד מקרה בוחן  שמדגים את הכח הפנומנלי של אינסטגרם ביכולת להניע משתמשים למעורבות, לחזק ולמנף קהילות למימדים משני מציאות.

אפשר חשבון?
אני אפס: 5 חשבונות אינסטה של משפיעני zero waste

#1 going zero waste@
לבחור לשחק בתאטרון כמקצוע לפעמים אומר שאתה צריך להצטמצם, אז זה מה שקתרין עשתה-
פיתחה שיטות לחסוך כסף.  המניע הכלכלי, ביחד עם אורח החיים הבריא עליו היא מקפידה הפכו אותה לאחת המשפיעניות הבולטות של zero waste.

 

GITTEMARY #2@
ב2015 גיטמרי עשתה מהפך מסגנון חיים של קניות אימפולסיביות ואג'נדה של  must have לסגנון חיים של די לזרוק לפח ו plastic free living. כעת היא יוצרת השראות, מתכונים ומדריכים שיעזרו לכם להפחית אשפה ולחיות באופן פחות חומרני.  פעם "מהפך" היה שם של תכנית טלוויזיה של אורנה דץ. היום הסיכוי הכי טוב להחיות את הפורמט זה לקרוא לו "מהפח"  ולהפוך אותו לריאליטי על חייה של גיטמארי. בינתיים היא מסתפקת בספר שמשתף חוויות מהתהליך.

 

#3 ZERO WASTE MOM@
יש יתרון בלהשתייך לדור המייסדים של טרנד.
בי ג'ונסון שייכת לדור כזה. הראשונה לשמה. מנתצת שלשלאות החד פעמי, משחררת את עבדי הפלסטיק.  מ2008 היא מקדמת תוכן להעלאת המודעות בנושא של zero waste. מקדמת זו מילה עדינה. אם בי הייתה מחפשת סלוגן לקריירה שלה הייתי מציעה לה את  bee everywhere כי אין פלטפורמה שהיא לא נמצאת בה. זה התחיל מבלוג שמתעד את הסתגלות שלה, של הבית ושל בני המשפחה לאורח החיים החדש, עבר לסושיאל ,משם לספר שתורגם ל27 שפות וממנו הישר למסע הופעות בכל העולם עם ההרצאה האותנטית שלה. לקינוח- העסק של בי התרחב לחנות zero waste עם קטגוריה מכובדת של מוצרי  צריכה- מטבח, רחצה וטיפוח, בגדים, מתנות ועיצוב הבית.

 

#4 Treading My Own Path@
הנה יוזר ניים עם הצהרה. הכירו את זו שפוסעת במסלול של עצמה וסוחפת אחריה עוד כמה בדרך. ב2013 ללינדזי היה בלוג נישתי על zero waste.
אחרי 8 שנים של יצירת תוכן, שני ספרים שיצאו לאור, כמה הרצאות בted ואתגר#plasticfreejuly   גדול אחד-
הבלוג הקטן הפך לאתר לייף סטייל פופולארי עם טיפים, תובנות ועצות איך לאמץ אורח חיים מקיים.

 

#5   Trash is for tossers@
אם לא שמעתם על לורן זינגר אני צנצנת. בעצם צנצנות זה היא.  במשך לא פחות מארבע שנים הבחורה הנחושה מניו יורק, סטודנטית נלהבת למדעי הסביבה, אספה לתוך צנצנת קטנה אחת את כל האשפה שלא הצליחה למחזר.
ב2017 היא פרסמה בערוץ היו טיוב שלה את הסרט שמתעד את הפרויקט שלה והשאר היסטוריה.
לורן היא גם בעליה של חנות האי.קום package free וגם של כמה חנויות פופאפ בניו יורק שנפתחות מעת לעת להשלמת החוויה, כי אמנם הקנקן מיותר אבל הצרכן צריך איפשהו להסתכל על מה שיש בו ולא רק מבעד למסך. 

 

התכנסנו כאן-
קהילות שאורזות מחוץ לקופסא

חלאס פלסטיק (פייסבוק)-
חלאס עם הדיבורים. פה יש מעשים. בזמן שבקבוצות אחרות מחפשים שרשורים על מה לעשות עם המשפחה בשבת, בקבוצה הזו מחפשים שרשורים על קבוצות ניקיון שאפשר להצטרף אליהן כדי לאסוף שאריות פלסטיק. לא לדאוג אם קבוצות הוואצאפ של הניקיון מתמלאות, יש מספיק זבל לכולם.
נכון לעכשיו הקבוצה מונה כ 9,000 חברים והיא גדלה באופן אקספוננציאלי , בדומה לכמות החד פעמי בישראל.

 

Plastic free Israel
די לכיבוש, כי העמותה הזו באה לשחרר את ישראל מפלסטיק.
זוהי קהילת האינסטגרם של העמותה והיא סופר פעילה, מארחת אירועים, נקיונות ופעילויות חינוכיות. התוכן השוטף מנגיש סוגיות אקולוגיות, מעניק טיפים להתנהלות שוטפת ונותן במה לאקטיביסטים ועסקים ירוקים.

 

SERVE THE EARTH
זו זכות לתת שירות. זו האג'נדה של הקהילה, שפועלת למען שינוי תפיסתי על פיו אנחנו כאן כדי לשרת את כדור הארץ, ולא להיפך. 

ZERO WASTE ISRAEL
למעלה מ40 אלף חברים משתייכים לגדולה והוותיקה מבין קהילות הzero waste  בישראל.
המיקוד העיקרי של הקהילה הוא בפיתוח הרגלי צריכה נבונים והיא עשירה בחומרי הסברה ותוכן איכותי.
מדד המעורבות בעמוד שווה ערך למדד האקטיביזם של החברים שזה אומר שלא משעמם פה לרגע ותוכלו למצוא כאן מנעד רחב של פוסטים החל ממה אפשר למחזר בפח הכתום ועד שרשור על רגשות אקולוגיים.

 

עשינו עסק
לקום מהאריזות- 5 עסקים שהוקמו ברוח הטרנד

טרם אתחיל למנות את היפים והנכונים שממנפים את הטרנד, אסייג ואומר שצרכנות מקיימת שואפת למזער צריכה ולא לעודד צריכה נוספת ממשהו אחר. יחד עם זאת, במסע הארוך שבין צריכה בלתי מוגבלת לאפס צריכה יש שלב ביניים,
וזה בדיוק הזמן לעלות שלב בכתבה אז בואו נתחיל:

loop

תתארגנו, יש נשף היום בערב. נא להגיע ללא שמלת נשף וללא טוקסידו משוכלל. תמצאו דרך אחרת לעשות כניסה ולהרשים אתה האורחים. 

זה בדיוק האתגר איתו יצטרכו מותגים להתמודד בעולם ללא אריזות. קנייה בתפזורת ללא אריזות אולי טובה לכדור הארץ, אך עבור מותגים שהאריזה היא חלק מהאישיות שלהם ומהווה זירת פרסום להעברת מסרים- זה הולך להיות אתגר רציני ושמישהו יעשה עם זה משהו.

מזל שטום זאקי פה. טום הוא ילד ירוק, וזה בדיוק מה שהוא יודע לעשות:
לעבוד עם יצרנים גדולים ומותגי על, ולעזור להם להתמודד עם מיחזור אריזות בצורה יצירתית.
הוא כבר עשה את זה בהצלחה עם המיזם של טרה סייקל, וכעת הוא עושה זאת עם loop.
לופ מעצבת עבור המותגים אריזה רב פעמית, שהלקוח משלם עליה פיקדון, והמוצר מגיע עד בית  הלקוח כשהוא ארוז וממותג, וכך מתאפשר למותג להמשיך ולדבר עם הצרכן באמצעות האריזה. בתום השימוש, האריזה נאספת ומתמלאת מחדש.

  

 

soap bottle

שמפו בתוך עצמו הוא גר. זה המוטו של soap bottle, אשר האריזה שלו עשויה מסבון, ובתום השימוש תוכלו להמשיך להסתבן בו כאוות נפשכם. אהבתם? כאילו, אהבתם עד כלות? כנסו לתמוך בהם גם בקיקסטארטר.

 

Sprout

האריזה הזו לא רק משמידה את עצמה אחרי השימוש, היא גם ממציאה את עצמה מחדש ובסטייל.
האריזה עשויה מעלי אננס משומשים אשר מוטמעים בהם זרעי אננס נבחרים. ברגע שמסיימים את השימוש, פשוט שותלים אותה באדמה והיא צומחת מחדש, הפעם בתור אננס. 
למה אננס? כי המוצר הומצא בפיליפינים, מעצמת גידול אננס, שמתמודדת עם בזבוז חקלאי גדול.

 

onyalife

יש סמלים איקונים בתרבות הישראלית, בין הבולטים שבהם נמנים כובע טמבל, תפוז ושקית ורודה של רמי לוי. כשנחליט להיגאל מהיופי הזה ונתחיל לקנות בתפזורת יחכו לנו שלל תחליפים שווים כמו בחנות של מותג onya- שפרט לשקיות לנשיאה מציע מגוון של שקיות רב פעמיות מחומרים ממוחזרים – לשקילה של פירות וירקות , לקנייה בתפזורת, לאשפה ועוד.

Marleymonsters

מי מאיתנו אשר ילדה לא חוותה את הרגע הזה בחופשת הלידה שבו היא מבינה שהיא בעצם אמנית סמויה? אני אתפור לו, אני אשיר לו, אני אצייר לו, אני אייצר לו את מחית הירקות הכי משוכללת- הוא לעולם לא יבחין שזה הודו.
גברים צריכים חממה כדי לגדל רעיון , אנחנו עושות את זה טבעי.

קבלו את אחותנו מארלי.  כשילדה את בנה הראשון ב2013 היא התחילה לתפור את כל שאריות הבד שיש לה בבית כדי ליצור ממחטות בד, חיתולי בד וכל מה שתינוק פולט עליו . מבחינתה הייתה זו רק ההתחלה של מה שיהפוך לימים לליין מוצרים לכל הבית, ממש הום סנטר של טקסטיל רב פעמי.

כך נולד לו עסק רב פעמי של אמא חד פעמית וכך נראית חנות האונליין הססגונית של המותג הנפלא של מארלי. 

 

מה זה פה, שוק?

עוברים למכור בתפזורת

מכירה בתפזורת (bulk) היא לא דבר חדש, בטח לא עבור מדינה עטורת שווקים ועתירת פיצוציות  כמו ישראל. מה שחדש הוא התחזקות של מגמה צרכנית של קנייה ללא אריזות פלסטיק, ולכך אין  מספיק מענה בשטח.

הופה הופה סחורה מאירופה

באירופה לעומת זאת, חנויות zero waste ממשיכות לצבור תאוצה ושוק המכירה בתפזורת נמצא בצמיחה מתמדת כבר 10 שנים.  
ביוני 2020 פרסם לראשונה ארגון zero waste europe  דו"ח שסקר את מימדי הטרנד ובו תחזית לפיה עד 2030 עשוי להאמיר מחזור המכירות של הסחורה בתפזורת עד ל כ- 3.5 מיליארד יורו.  כמות הפלסטיק הממוצעת שנחסכת לשנה בכל חנות כזו מגיעה ל 1 טון בשנה.

ניהול של חנות zero waste מצריך תפעול מורכב ושרשרת אספקה תומכת, כך שניתן להבין מדוע המעבר של הקמעונאים הוא מסובך, ואף על פי כן שינוי כזה הוא מחויב המציאות, וקמעונאים שמעוניינים לצמוח יהיו חייבים לתת מענה לביקוש שרק הולך וגובר מצד הצרכנים.

 

הבאלק הבינלאומי- הצצה לחנויות zero waste בעולם

להתחבר למקורות:  The source
איך למתג ללא אריזה? בדיוק ככה.
בין אם תיכנסו לחנות האי.קום, לאתר או לסושיאל- תצאו עם הרגשה שהתחברתם לsource שלכם, המקום שבו קטניות נוצרות ואגוזים באים לעולם. גאד דמט, עדשים כתומות זה דבר יפה!
חנות ה  zero waste האוסטרלית נוסדה ב2012 על ידי זוג חדור אמונה, כבשה את היבשת עם כ 50 סניפים, וכעת מתרחבת בקצב שיא לסניפים (אונליין+אופליין)באנגליה, אירלנד, סינגפור והיד עוד נטויה.

 

refill על גלגלים- fair well london
צ'ארלי הוא שמו של הplastic free טראק האנגלי הראשון, והוא נועד כדי לחסוך זמן ממי שמעוניין לקנות ללא פלסטיק אך אין לו חנות כזו ליד הבית. מדובר בשירות refill של מצרכים עד לפתח הבית.
המודל הזה  עובד טוב בתוך קהילה משום שכשצ'ארלי מגיע לשכונה הוא יכול לתת שירות לכל האזור(מתוך זה הוא נוצר), ולכו תדעו אולי זו הגינה הקהילתית הבאה שלכם- למלא את המזווה, לחנך את הילדים לzero waste  ועל הדרך לפצח גרעינים שחורים מתוך שקית כותנה אורגנית.
יש גם גרסה ישראלית, @refillaviv – יוזמה תל אביבית של טליה וגבי, שנודדים עם תחנת המילוי שלהם. כרגע הם מחדשים מלאים והפעילות תחזור ממש בקרוב.

בינתיים תביטו על צ'ארלי, שכמובן ברוח הטרנד של re-use מדובר בואן ממוחדש מהסבנטיז, ששימש  במקור לחלוקת בקבוקי חלב. 

 

 טובין מקומי במילוי עצמי something good
שוק הוא נקודת מוצא טובה לעסק- החשיפה יפה, התוצרת  המקומית מקבלת את הבמה והכבוד הראוי לה,  התקשורת עם הצרכנים היא בלתי אמצעית וכמות התובנות בשטח לא משתווה לשום דאטה.
במקרה של העסק המשפחתי של קת'רין- מה שהתחיל כדוכן  עם שולחן נאה בשוק העירוני הפך לחנות zero waste המשלבת מזווה עם תחנת מילוי(refillery)  שמנגישה ומעודדת מוצרים מתוצרת מקומית. 

 

 

ממלאים חלב שיבולת שועל של מותג  minor figures

מה תקחו מהכתבה הזו?
שקית רב פעמית בתיק באופן קבוע , קודם כל,
פלוס את ההבנה שהמאקרו טרנד שנקרא zero waste , ממש כמו כדור הארץ, כאן כדי להישאר. 
אם יצאתם מהכתבה מסוקרנים ופיתחתם תאבון אתם בחברה טובה, כי אני ממשיכה לסייר בסטורי ואתם יותר ממוזמנים להצטרף. ניפגש באינסטגרם.